D
Ilość znalezionych haseł: 720
(zoologia leśna), (łac. Otis tarda, ang. Great Bustard) ptak z rodziny Otididae (dropie), rzędu Otidiformes (dropie). Długość ciała samca 90-105 cm, samicy 75-85 cm, rozpiętość skrzydeł samca 210-240 cm, samicy 170-190 cm, masa ciała 3,2-20 kg. Jeden z największych ptaków latających. Ubarwienie rdzawobrązowe na wierzchu ciała i białe na spodzie. Samiec ma przepaskę na piersi i popielatą głową z wąsami. Lata majestatycznym lotem z powolnymi uderzeniami skrzydeł. Tokujący samiec puszy całe upierzenie i wydyma pierś, wyglądając jak pierzasta kula. Zamieszkuje tereny otwarte. W latach 80. ubiegłego wieku wyginął w Polsce jako ptak lęgowy. Obecnie jedynie sporadycznie zalatują do naszego kraju osobniki z Niemiec. Pożywienie: rośliny, także bezkręgowce. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Turdus atrogularis, ang. Black-throated Thrush) ptak z rodziny Turdidae (drozdy), rzędu Passeriformes (wróblowe). Do niedawna łączony w jeden gatunek z drozdem rdzawogardłym. Długość ciała 23-25,5 cm, masa ciała 75-105 g. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec na rozległą plamę na gardle i szyi sięgającą aż do piersi, która u samicy jest jaśniejsza i złożona z czarnych plamek. Wierzch, skrzydła i ogon szare. Spód skrzydeł w locie rudawy. Dziób żółty z czarnym końcem. Gniazduje w syberyjskiej tajdze na zachód od Uralu. Do Polski zalatuje sporadycznie. Pożywienie: owady, dżdżownice, jagody. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Turdus torquatus, ang. Ring Ouzel) ptak z rodziny Turdidae (drozdy), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 24-27 cm, masa ciała 92-138 g. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma białą półobrożę na piersi i rozjaśnione brzegi piór na skrzydłach i spodzie ciała. Samica bardziej brunatna z wyraźniejszym łuskowanym rysunkiem, półobroża słabo zaznaczona. W Polsce lęgowy wyłącznie w górach powyżej 700 m n.p.m. Zamieszkuje rozrzedzone bory świerkowe. Gniazdo zakłada na drzewach. W okresie V-VI składa 4-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-14 dni. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-V i VIII-IX. Pożywienie: owady, dżdżownice, jagody. Liczebność w Polsce szacowana na 1000-3000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Turdus ruficollis, ang. Red-throated Thrush) ptak z rodziny Turdidae (drozdy), rzędu Passeriformes (wróblowe). Do niedawna łączony w jeden gatunek z drozdem czarnogardłym. Długość ciała 23-25,5 cm, masa ciała 75-105 g. U samca brew, gardło, szyja i górna pierś rdzawobrązowe. Cały wierzch ciała szary, a spód białawy z plamkami po bokach. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samica ma rdzawe barwy wyblakłe. Gniazduje w tajdze południowej i środkowej Syberii, Ałtaju i Zabjkala. Do Polski zalatuje sporadycznie. Pożywienie: owady, dżdżownice, jagody. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Turdus iliacus, ang. Redwing) ptak z rodziny Turdidae (drozdy), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 19-23 cm, masa ciała 46-88 g. Na głowie wyrazisty wzór z białymi brwiami i wąsami. Wierzch jednolicie szarobrunatny, spód gęsto plamkowany na białym tle. Boki ciała i pokrywy podskrzydłowe rdzawe. Dziób czarny z żółtą nasadą żuchwy. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce regularnie przelotny, ponadto lokalnie i bardzo nielicznie lęgowy, głównie na północnym-wschodzie. Zamieszkuje lasy mieszane i liściaste (najchętniej łęgi i olsy, rzadziej grądy) - zwykle obrzeża. Gniazdo zakłada na drzewach lub krzewach. W okresie V-VI składa 4-6 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 12-13 dni. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-V i IX-XI, zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego. Pożywienie: owady, dżdżownice, jagody. Liczebność w Polsce szacowana na 500-1000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 »
Wszystkich stron: 48