D
Ilość znalezionych haseł: 720
(informatyka w leśnictwie, oprogramowanie i sprzęt), DTMF (ang. Dual Tone Multi Frequency) oznacza tonowe wybieranie numeru telefonicznego. Wszystkie cyfry oraz kilka symboli dodatkowych kodowanych jest za pomocą par dźwięków o ściśle określonych częstotliwościach. Np. wciśnięcie klawisza aparatu telefonicznego pracującego w tonowym systemie wybierania powoduje wygenerowanie sygnału akustycznego. Sygnał ten powstaje w efekcie złożenia dwóch sygnałów o różnych częstotliwościach - jednej niskiej oraz jednej wysokiej. Ponieważ wykorzystuje się zestaw 4 częstotliwości niskich i 4 wysokich, zakodować można w ten sposób do 16 różnych znaków. Zazwyczaj na klawiaturze typowego aparatu telefonicznego znajduje się 12 klawiszy ponumerowanych od 0 do 9, plus kilka znaków specjalnych - *, #. Niektóre aparaty mają jednak także dodatkowe 4 klawisze, oznaczone literami A, B, C i D które umożliwiają wykorzystanie wszystkich 16 kodów DTMF. Ten powszechnie stosowany sposób kodowania ma wiele zalet, m.in. umożliwia stosowanie automatycznych central wewnętrznych, sterowanie oferowanymi przez operatora sieci telekomunikacyjnej usługami dodanymi, zdalną kontrolę nad automatycznymi sekretarkami itp.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Gallinago media, ang. Great Snipe) ptak z rodziny Scolopacidae (bekasowate), rzędu Charadriiformes (siewkowe). Długość ciała 26-30 (w tym dziób 6-7) cm, rozpiętość skrzydeł 43-50 cm, masa ciała 140-227 g. Nieco większy od kszyka, o masywniejszej sylwetce. Również ubarwienie bardzo podobne do niego, ale cały brzuch pręgowany, a na pokrywach skrzydłowych zaznaczone dwa wyraźne, białe paski. W locie ogon z rdzawym środkiem i białymi bokami. Dziób długi, mocny. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce regularnie, choć niezbyt licznie przelotny, ponadto bardzo nielicznie lęgowy, głównie w północno-wschodniej części kraju (Biebrza, Narew, Bug, Polesie). Zamieszkuje turzycowiska i łąki bagiennych dolin rzecznych. Wiosną odbywa grupowe toki, podczas których puszą upierzenie, roztaczają ogon i skrzydła oraz podskakują, wydając przy tym osobliwe klekoczące i świszczące głosy. Gniazdo zakłada na ziemi. W okresie V-VII składa 4 jaja, które wysiaduje wyłącznie samica przez 22-24 dni. Zagniazdownik, pisklęta wykluwają się pokryte puchem i są od razu gotowe do opuszczenia gniazda. Wyprowadza jeden, rzadziej dwa lęgi w roku. Gatunek wędrowny, przeloty III-IV i VII-XI, zimuje w Afryce. Pożywienie: bezkręgowce, rzadziej nasiona. Liczebność w Polsce szacowana na 750-850 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Upupa epops, ang. Hoopoe) ptak z rodziny Upupidae (dudki), zaliczanej obecnie do rzędu Bucerotiformes (dzioborożcowe). Długość ciała 25-29 cm (w tym dziób 4-5 cm), rozpiętość skrzydeł 44-48 cm, masa ciała 47-87 g. Ubarwienie płoworóżowe z czarno-biało pręgowanym grzbietem i skrzydłami oraz czarnym ogonem z białą przepaską. Na głowie długi ruchliwy czub z czarno zakończonych piór, który rozpościera wachlarzowato w chwilach zaniepokojenia. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce rozpowszechniony, choć niezbyt liczny gatunek lęgowy. Zamieszkuje skraje lasów, łąki z zadrzewieniami, pastwiska. Gniazdo zakłada w dziuplach drzew lub w zakamarkach budynków. W okresie V-VI składa 7-8 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 15-16 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV i IX-X, zimuje w Afryce. Pożywienie: duże owady, ich larwy i poczwarki. Liczebność w Polsce szacowana na 10-15 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 »
Wszystkich stron: 48