D
Ilość znalezionych haseł: 720
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Lanius senator, ang. Woodchat Shrike) ptak z rodziny Laniidae (dzierzby), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 17-19 cm, masa ciała 30-45 g. Na wierzchu głowy rdzawobrązowa czapeczka sięgając na kark oraz czarna maska obejmująca czoło. Grzbiet i skrzydła czarne, na barkówkach białe, podłużne plamy. Ogon czarny z białymi skrajami i nasadą. Spód ciała biały. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego, samica nieco mniej skontrastowana. Gatunek południowy, do Polski zalatuje sporadycznie, wyjątkowo lęgowa. Zamieszkuje suche tereny otwarte z pojedynczymi drzewami, obrzeża lasów. Gniazdo zakłada na drzewach. W okresie V-VI składa 5-6 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 14-15 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV-V i VIII-IX, zimuje w Afryce. Pożywienie: owady głównie chrząszcze. Liczebność w Polsce szacowana była na 5-10 par, ale brak stwierdzeń lęgów po 2000 roku. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Dendrocopos leucotos, ang. White-backed Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 25-28 cm, masa ciała 100-112 g. Większy i masywniejszy od dzięcioła dużego, od którego różni się biało pręgowanym grzbietem i białym kuprem. Spód ciała czarno kreskowany na bladoróżowym tle. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma czerwona czapeczkę na głowie, której brak u samicy. W Polsce lęgowy wyłącznie lokalnie na północnym-wschodzie i w Karpatach. Zamieszkuje stare lasy liściaste z obfitością martwych drzew (łęgi, olsy, grądy, brzeziny bagienne, a w górach – buczyny), wymaga więc terenów niezmienionych przez intensywną gospodarkę leśną. Gniazduje w dziuplach. W kwietniu składa 3-5 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez ok. 11 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: larwy owadów, głównie z martwych drzew. Liczebność w Polsce szacowana na 400-600 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (dawniej: dzięcioł syryjski, łac. Dendrocopos syriacus, ang. Syrian Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 23-25 cm, masa ciała 70-83 g. Bardzo podobny do dzięcioła dużego, od którego różni się przede wszystkim białymi bokami głowy i szyi, oraz czarnym paskiem po bokach szyi, który nie łączy się z czarnym wierzchem głowy. Ponadto podogonie różowe a nie czerwone, a skrajne sterówki są czarne z kilkoma małymi, białymi plamkami. Samiec ma na potylicy dużą czerwoną plamę. Gatunek południowy, zaczął kolonizować nasz kraj w latach 80. ubiegłego wieku i obecnie występuje już w całej południowo-wschodniej części Polski za wyjątkiem Karpat. Zamieszkuje zadrzewienia, parki, sady, aleje, osiedla. Gniazduje w dziuplach. W okresie IV-V składa 4-7 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 9-14 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: owady i nasiona (głównie drzew). Liczebność w Polsce szacowana na 1000-2000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Dendrocopos major, ang. Great Spotted Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 23-26 cm, rozpiętość skrzydeł 38-44 cm, masa ciała 75-100 g. Wyraźny dymorfizm płciowy, samiec ma czerwoną plamę na potylicy, której pozbawiona jest samica. Młode mają czerwone czapeczki. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy, najpospolitszy krajowy dzięcioł. Zamieszkuje lasy, parki, zadrzewienia, aleje. Gniazduje w dziuplach. W maju składa 4-7 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 10-13 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: owady i nasiona (głównie drzew), także pisklęta ptaków. Liczebność w Polsce szacowana na 400-800 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Dendrocopos medius, ang. Middle Spotted Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 19,5-22 cm, masa ciała 50-80 g. Na głowie czerwona czapeczka, czarny wąs niepołączony z nasadą dzioba, spód ciała czarno kreskowany, podogonie bladoróżowe. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane (grądy, dąbrowy, łęgi). Gniazduje w dziuplach, jednak ze względu na słaby dziób wykuwa je tylko w próchniejących konarach. W okresie V-VI składa 4-7 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 11-14 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Owadożerny. Liczebność w Polsce szacowana na 10-20 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Picoides tridactylus, ang. Three-toed Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 21,5-24 cm, masa ciała 57-76 g. W odróżnieniu od innych dzięciołów, które mają po dwa palce skierowane do przodu i dwa do tyłu, posiada z tyłu tylko jeden palec. Na grzbiecie długa biała plama sięgająca do nasady ogona, skrzydła czarne, biało prążkowane na lotkach. Na głowie trzy czarne pasy, samiec ma żółtą czapeczkę, a samica białą, czarno kreskowaną. Pierś plamkowana, a boki brzucha pręgowane. W Polsce lęgowy wyłącznie lokalnie w dwóch izolowanych rejonach – na północnym-wschodzie (Puszcza Białowieska, Augustowska i Knyszyńska) oraz w Karpatach. Zamieszkuje bory świerkowe i jodłowo-świerkowe, wymaga obecności zamierających świerków. Gniazduje w dziuplach. W okresie V-VI składa 3-5 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez ok. 11 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Owadożerny. Liczebność w Polsce szacowana na 300-700 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Picus viridis, ang. Green Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 30-36 cm, rozpiętość skrzydeł 45-51 cm, masa ciała 128-250 g. Wierzch ciała zielony, spód oliwkowoszary. Na głowie u obu płci występuje czerwona czapeczka sięgająca do karku, okolica oka czarna, a samiec ma ponadto czerwony, czarno obwiedziony wąs. Żółty kuper, dobrze widoczny w locie. W Polsce dość rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy liściaste, zadrzewienia, często w dolinach rzek. Gniazduje w dziuplach. W maju składa 5-7 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 17-19 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: mrówki i ich larwy. Liczebność w Polsce szacowana na 4000-8000 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Dendrocopos minor, ang. Lesser Spotted Woodpecker) ptak z rodziny Picidae (dzięciołowate), rzędu Piciformes (dzięciołowe). Długość ciała 14-16,5 cm, rozpiętość skrzydeł 24-29 cm, masa ciała 17-25 g. Nasz najmniejszy gatunek dzięcioła, wielkości wróbla. Całe ubarwienie pstre. Wierzch ciała w poprzeczne pręgi, ogon czarny z białymi bocznymi sterówkami. Spód ciała kremowy, drobny kreskowany, bez czerwieni na podogoniu, co odróżnia go od innych pstrych dzięciołów. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma na głowie krótką czerwoną czapeczkę, której nie posiada samica. W Polsce szeroko rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje lasy, zadrzewienia, parki, preferuje drzewostany liściaste. Gniazduje w dziuplach, które ze względu na słaby dziób wykuwa w miękkim lub zbutwiałym drewnie. W okresie V-VI składa 4-6 jaj, które wysiaduje samica na zmianę z samcem przez 11-12 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek osiadły. Owadożerny. Liczebność w Polsce szacowana na 20-40 tysięcy par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
(botanika leśna, rośliny zielne), Angelica – rodzaj z rodziny Apiaceae (baldaszkowate, selerowate), w Polsce reprezentowany przez dwa gatunki o kwiatach zebranych w duże, prawie kuliste baldachy i gęste baldaszki. Dzięgiel leśny (Angelica sylvestris L.) – roślina dwu- lub wieloletnia, o grubym, wrzecionowatym kłączu i pustej, w górze owłosionej i słabo bruzdowanej łodydze, dorastającej do 150 cm wysokości. Liście 2-3-krotnie pierzaste z pochwiasto rozdętymi ogonkami. Kwiaty o koronie białej lub czerwonawej. Gatunek pospolity w całym kraju, w górach występuje do piętra subalpejskiego. Częsty w zbiorowiskach bagiennych lasów z olszą czarną i w łęgach jesionowo-olszowych, spotykany także w łęgach podgórsko-górskich. Dzięgiel litwor (Angelica archangelica L.) ma łodygę do 3 m wysokości i zielonkawo- lub żółtobiałe kwiaty. Podgatunek typowy (Angelica archangelica subsp. archangelica) jest rośliną górską występującą w Karkonoszach, na Śnieżniku, w Tatrach i na Babiej Górze w zbiorowiskach ziołorośli, a podgatunek nadbrzeżny [Angelica archangelica subsp. litoralis (Fr.) Thell.] – głównie w zbiorowiskach okrajków na mokrych siedliskach nad morzem oraz wzdłuż niektórych rzek nizinnych.
Zobacz więcej...
(łowiectwo), (łac. Sus scrofa) występuje bardzo licznie na terenach calej Polski, należy do rodziny świniowatych, rzędu parzystokopytnych, lubi kąpiele błotne, zamieszkuje zarówno lasy nizinne, jak i górskie, wyglądem przypomina świnię domową, jest jednak znacznie silniej zbudowany, posiada wysokie i mocne nogi (biegi) zakończone racicami oraz potężny łeb osadzony na krótkim sztywnym karku. Mocny łeb przechodzi w gwizd (ryj) zakończony silnie umięśnioną tabakierą (nosem) dzięki której może buchtować (ryć) nawet w najtwardszym podłożu poszukując pokarmu. Świece (oczy) są bardzo małe, uszy również nieduże; przód potężniejszy od zadu; szczecina dzika jest gruba i sztywna, zwłaszcza na grzbiecie, gdzie tworzy tzw. chyb, który zaniepokojony dzik potrafi najeżać; kły górne o przekroju okrągłym wywinięte są ku górze na zewnątrz (tzw. fajki), kły dolne (tzw. szable) o przekroju trójkątnym, wyrastają ku górze, są bardzo ostre i większe od kłów górnych; u samic szable są znacznie mniejsze, a fajki nie są wywinięte ku górze; dzik żeruje przewaznie w nocy i gromadnie; żyje w stadach tzw. watahach.
Zobacz więcej...
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 »
Wszystkich stron: 48