G
Ilość znalezionych haseł: 688
(geomatyka), rozwiązania techniczne wizualnego poznania, analizy, syntezy i prezentacji danych przestrzennych wymagające zastosowania map, obrazów lub widoków trójwymiarowych, z uwzględnieniem atrybutu czasowego. Czynności powiązane z geowizualizacją obejmują: interpretację, tworzenie, operowanie obrazami, mapami, diagramami i wykresami, modelami trójwymiarowymi statycznymi oraz dynamicznymi, obrazami satelitarnymi i zdjęciami lotniczymi, jak również dołączonymi atrybutami w postaci tabelarycznej. Często terminem tym określane są wszelkie formy prezentacji danych przestrzennych, zwłaszcza mapowe oraz trójwymiarowe i multimedialne.
Zobacz więcej...
(Gleboznawstwo leśne), getyt (goethyt) to minerał skał osadowych, produkt wietrzenia skał i minerałów, tlenowodorek żelaza, α-FeO x OH, twardość 5-5,5, barwy ciemnobrunatnej, brunatnej do żółtej, rysa żółtobrunatna. Występuje w skupieniach ziemistych, jest kruchy, przeźroczysty, o łupliwości wyraźnej do doskonałej. Często spotykany w złożach rud żelaza pochodzenia morskiego, jeziornego, bagiennego (żelaziak brunatny, ruda bagienna, ruda jeziorna). Należy do minerałów pospolitych, szeroko rozpowszechnionych. Stanowi składnik laterytu i limonitu. W Polsce występuje w Górach Świętokrzyskich, w Tatrach, na Dolnym Śląsku, w Sudetach. Stanowi niskoprocentową rudę żelaza. W glebach strefy tropikalnej (wilgotnej) nadaje im charakterystyczną czerwonawa barwę.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Anser anser, ang. Greylag Goose) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 74-84 cm, rozpiętość skrzydeł 149-168 cm, masa ciała 2,5-5,5 kg. Przodek gęsi domowej. Duża gęś o szarobrunatnym ubarwieniu z różowymi nogami i dziobem. W locie ma jasnopopielate pokrywy skrzydeł, co odróżnia ją od występującej u nas jedynie na przelotach gęsi zbożowej. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W Polsce umiarkowanie rozpowszechniony gatunek lęgowy. Zamieszkuje stawy, bagniste łąki, zarośnięte starorzecza. Gniazdo zakłada na wodzie (platforma z roślin) lub na ziemi, czasem na drzewach. W okresie IV-V składa 3-7 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 27-28 dni. Zagniazdownik, pisklęta wykluwają się pokryte puchem i są od razu gotowe do opuszczenia gniazda. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty II-IV i IX-XII, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: trawy, zboża, nasiona, korzonki. Liczebność w Polsce szacowana na 3200-3600 par. Gatunek łowny. Okres polowań od 1 września do 21 grudnia, a na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego - do 31 stycznia.
Zobacz więcej...
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Alopochen aegyptiaca, ang. Egyptian Goose) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 63-73 cm, masa ciała 1,5-2 kg. Ubarwienie wierzchu ciała brunatne, a spodu płowe. Pokrywy skrzydłowe białe. Głowa i szyja brązowo kreskowane z brunatną plamą wokół oczu. Dziób czerwonawy z czarnymi skrajami. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Pochodzi z Afryki. W Europie utworzył lokalne populacje z osobników zbiegłych z niewoli bądź celowo introdukowanych. Do Polski zalatuje sporadycznie, od niedawna także się lęgnie. Zamieszkuje łąki, ścierniska. Pożywienie: trawy, zboża, nasiona. Liczebność w Polsce szacowana na kilka par pochodzących z niewoli. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
Zobacz więcej...
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 »
Wszystkich stron: 46