(zoologia leśna,ptaki), (łac. Emberiza aureola, ang. Yellow-breasted Bunting) ptak z rodziny Emberizidae (trznadlowate), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 14-15,5 cm, masa ciała 17-26 g. Samiec w szacie godowej ma kasztanowobrązowy wierzch głowy i grzbiet. Boki głowy i gardło czarne, podkreślone żółtą i brązową półobrożą. Spód ciała żółty. Na pokrywach skrzydłowych białe pasy. Samica płowobrązowa z szeroką brwią i bladożółtym spodem ciała, kreskowanym po bokach. Zamieszkuje północną Eurazję. Do Polski zalatuje sporadycznie. Pożywienie: nasiona, wiosną owady i pająki. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
ŹRÓDŁO (AUTOR)Dariusz Graszka - Petrykowski
Publikacje powiązane tematycznie
Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław