Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

uhla garbonosa

(zoologia leśna,ptaki), (dawniej: uhla amerykańska, łac. Melanitta deglandi, ang. White-winged Scoter) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 50-57 cm, masa ciała 950-2100 g. Bardzo podobna do uhli zwyczajnej, odróżniana głównie po małej czarnej narośli na grzbiecie dzioba u samca w szacie godowej. Gniazduje w północno-wschodniej Azji i północnej części Ameryki północnej. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Pożywienie: skorupiaki i mięczaki morskie. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

uhla garbonosa

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt