Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

uhla

(zoologia leśna, ptaki), (łac. Melanitta fusca, ang. Velvet Scoter) ptak z rodziny Anatidae (kaczkowate), rzędu Anseriformes (blaszkodziobe). Długość ciała 51-58 cm, rozpiętość skrzydeł 79-97 cm, masa ciała 1100-2000 g. Wyraźny dymorfizm płciowy wyłącznie w okresie lęgowym. Samiec cały czarny z wyjątkiem białego lusterka na lotkach drugiego rzędu. Pod okiem biała plamka w kształcie przecinka. Dziób czarny z pomarańczowymi bokami. Samica brunatna z jasnym plamami po bokach głowy i całym ciemnym dziobem. Gniazduje w północnej Eurazji i w północnej części Ameryki Północnej. Zamieszkuje głównie wybrzeża morskie. W Polsce spotykany wyłącznie na przelotach. Gatunek wędrowny, przeloty X-IV, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: skorupiaki i mięczaki morskie, głównie zebrane z dna. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

uhlalusterkodymorfizm płciowy

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt