(zoologia leśna,ptaki), (dawniej: sowa błotna, łac. Asio flammeus, ang. Short-eared Owl) ptak z rodziny Strigidae (puszczykowate), rzędu Strigiformes (sowy). Długość ciała 33-40 cm, rozpiętość skrzydeł 95-105 cm, masa ciała 260-425 g. Charakterystyczna biało-beżowa szlara z ciemnymi plamami wokół oczu. Uszy bardzo krótkie, widoczne tylko podczas zaniepokojenia. Wierzch ciała plamkowany brunatno i beżowo, spód drobno kreskowany na płowym tle. W locie bardzo jasny spód skrzydeł z sierpowatymi plamami w nadgarstkach. Na wierzchu skrzydeł rudawe plamy w części dłoniowej. Brak dymorfizmu płciowego. W Polsce pojawia się przelotnie, czasem też się gnieździ (głównie na Podlasiu i Polesiu Lubelskim). Zamieszkuje rozległe bagienne łąki, otwarte turzycowiska. Gniazdo zakłada na ziemi. W okresie IV-VI składa 4-8 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 24-29 dni. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gatunek wędrowny, przeloty IV-V i IX-X, część osobników zimuje w kraju. Pożywienie: drobne gryzonie. Liczebność w Polsce szacowana na 20-100 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą i dodatkowym zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie.
ŹRÓDŁO (AUTOR)Dariusz Graszka - Petrykowski
Publikacje powiązane tematycznie
Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Sikora A. i in. (red.) 2007. Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław