Lasy Państwowe
Logo Encyklopedii Leśnej

warzęcha

(zoologia leśna,ptaki), (łac. Platalea leucorodia, ang. Spoonbill) ptak z rodziny Threskiornithidae (ibisy), zaliczanej obecnie do rzędu Pelecaniformes (pelikanowe). Długość ciała 80-93 cm, rozpiętość skrzydeł 120-135 cm, masa ciała 1200-2000 g. Dziób długi i charakterystycznie łyżkowato zakończony (stąd nazwa gatunku). Ubarwienie białe. W szacie godowej ma długi, żółty, zwisający czub na karku oraz żółtą przepaskę na piersi. Młode białe z czarnymi końcami lotek. Pochodzi z południowej Europy, centralnej i południowej Azji. Do Polski zalatuje sporadycznie. Zamieszkuje jeziora i stawy. Pożywienie: owady wodne i ich larwy, także płazy, rybki, skorupiaki. Podczas żerowania wykonuje półkoliste ruchy dziobem w płytkiej wodzie. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

ŹRÓDŁO (AUTOR)

Dariusz Graszka - Petrykowski

Publikacje powiązane tematycznie

Aulak W., Rowiński P. 2010. Tablice biologiczne kręgowców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Cramp S. (red.) 1977-1994. The Birds of the Western Palearctic. T. I-IX. Oxford University Press, Oxford
Svensson L. 2012. Ptaki. Przewodnik Collinsa. Multico, Warszawa
Tomiałojć L., Stawarczyk S. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP „pro Natura”, Wrocław

Powiązane hasła

warzęcha

Zdjęcia

Rysunki

Tabele

Mapy

Filmy

Pliki

Indeks alfabetyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY

Indeks tematyczny:

POPRZEDNI NASTĘPNY



Zgłoś uwagę do hasła

Maksymalny rozmiar: 5MB
Kontakt

Szybki kontakt